Начало Партита 4000 посрещнаха първото юлско утро на плажа с Алфа радио!

4000 посрещнаха първото юлско утро на плажа с Алфа радио!

AUВторото Алфа Ъндърграунд Джулай Морнинг парти събра на Фестивалния плаж в Албена 11 диджея, които подариха 11 часов денсмаратон на феновете на най-доброто денсрадио в Югоизточна Европа.
Близо 4000 души дойдоха да посрещнат първия изгрев на слънцето на плажа, a хиляди слушаха партито наживо на честотите на Алфа радио в цялата страна и в Босна и Херцеговина, чрез партньорската радиостанция Dance+.

Началото поставиха финалистите в конкурса за млади таланти на Алфа радио от миналото лято DJ STARt – Панчо, Диас и Стиви. След тях на пулта последователно се изредиха Владислав Рашков, Рос и Спасото, Версус, Хепи и Ден, Смууки и Бъгси. Момчетата сътвориха небивало танцово забавление за хилядната тълпа на плажа, слънцето се показа на небосклона малко преди 6.00 ч., а партито продължи до 7.40 ч.

Доволни и щастливи останаха и многобройните слушатели, за които Алфа радио предаде атмосферата от плажа с директно излъчване от около 20.00 ч. на 30 юни до 7.00 ч. на 1 юли. 

Серията „ъндърграунд”-партита Алфа радио стартира миналата година по същото време. На същото място – Фестивален плаж, Албена, на 30 юни срещу 1 юли 2008 г. се събраха спонтанно около 1000 души, а за настроението се грижеха 4 диджеи. Тази година дойдоха 4 пъти повече хора и по всичко личи, че Алфа радио ще превърне в традиция осъвремененото отбелязване на характерния само за България празник Джулай морнинг.

Празникът носи името на известната песен на „Юрая Хийп" от 1971 година, July Morning и е най-традиционният хипарски празник в България, възникнал  още по времето на комунистическия режим във Варна ( в края на 70-те години на миналия век), когато свободомислещи младежи от цялата страна се събират на вълнолома в морския град и цяла нощ слушат музиката на любимите си групи.

Традицията  съществува и днес. На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Според вярванията, юлското слънце дава уникална енергия и изпълва с надежда.

При основаването си, Джулай Морнинг е бил повод младите да говорят свободно за музиката, която им е била забранена, за песните, които пеят, за свободната любов и да протестират срещу управлението на страната нелегално. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за тях. Сега на плажа се събират в пъти повече хора, но оригиналната идея е останала в историята.