Начало Новини Аmsterdam Dance Event - 5 дни електронно-музикална лудост в Амстердам през октомври

Аmsterdam Dance Event - 5 дни електронно-музикална лудост в Амстердам през октомври

ADE 2013
През октомври има още една причина за посещения на Амстердам, различна от станалите емблема на града квартал с червени фенери и coffee-shops. Това е електронната музика като цяло и в частност – Amsterdam Dance Event (ADE) – най-големият клубен фестивал и конференция за електронна музика в света. 
В рамките на 5 дни през третата седмица на октомври Амстердам събира музикални професионалисти от цял свят, сред които  и най-популярните световни диджеи. 
За тези 5 дни като част от ADE в холандската столица се случват над 400 партита в близо 100 клуба. Това привлича в града над 200 000 посетители, почти ¼ от които са чуждестранни туристи. 
Партита има както в големите зали Heineken Music HallZiggo Dome и Gashouder, така и в малки клубове (които през деня работят като заведения за хранене) и дори в магазини (предимно за дрехи и аксесоари). Домакини на фестивални събития от ADE са и разбира се класически места за танци в Амстердам като клуб Еscape, където тази година Armin Van Buuren ще отпразнува 10-годишнината на своя лейбъл Armada (17.10.2013); Panama, където в три последователни вечери на 17, 18 и 19 октомври ще има партита със съответно Mark KnightFerry Corsten и Hernan Cataneo; клуб Аir, където ще се вихрят Pete Tong (17.10.2013) и един от най-популярните съвременни лейбъли Defected (18.10.2013). В клуб Escape ще се случи и традиционното ADE-парти на Fedde Le Grand, коeто тази година се казва MTv presents: Fedde Le Grand Rocks Amsterdam. Партито е на 18 октомври, петък и ще бъде излъчено на живо по Алфа радио от 23:00 ч. българско време
.
FLG Rocks Amsterdam
По това време на годината в Амстердам почитателите на електронната музика могат да видят любимите си диджеи и в съвсем различно амплоа – като готвачи, лектори, учители. 
В конферентната част си дават среща не само артистите, творящи в необятно плодородното поле на електронната музика, но и собственици на клубове, организатори на фестивали, търговци на музика, производители на аудио-визуална техника и специалнизирани софтуерни продукти, а също така и млади таланти, току-що тръгнали по пътя към големите сцени. 
Все по-бързо развиващата се индустрия електронна музика е неотлъчна част от облика на Холандия в последните години. Холандските диджеи и творци в този жанр са един от най-важните експорти на страната, те доминират и в престижната класация Тop 100 DJs, която се прави всяка година списание DJ Mag – от първите трима там, двама са холандци (Armin Van Buuren, който е петкратен носител на титлата №1 DJ, включително за миналата година и Tiesto, който има 3 номер 1 позиции в минали години, а за 2012 е втори), а в Топ 10 диджеите от холандски произход са общо 5. Taзи им популярност има и сериозна икономическа стойност. Представено миналата година изследване на EVAR Advisory Services по поръчка на организаторите на ADE показа, че приходите на холандските диджеи за 2011 г. се равняват на над половин милиард евро (587 милиона), от които около 53 милиона са спечелени от участия в чужбина. Големите събития и фестивали (с над 3000 посетители), които се провеждат в Нидерландия печелят по 137 милиона евро годишно и доста успешно се продават и извън границите на страната (например организаторите на култовата серия партита Sensation и Tomorrowland ID&T печелят по близо 35 милиона евро на година от “износ” на събитията в различни държави по света). 
Затова не е изненадващо електронно-музикалният бизнес да си дава среща именно в столицата на Холандия.
Датите на ADE за 2013 г. са от 16 до 20 октомври, а списъкът с участниците включва мега-популярните Tiesto, Calvin Harris, Carl Cox, Adam Beyer, Richie Hawtin, Danny Tenaglia, Dubfire, Laurent Garnier, John Digweed, Maceo Plex, Ricardo Villalobos, Timo Maas, Armin Van Buuren, Hardwell, Nile Rodgers и много други (цялата програма е на http://www.amsterdam-dance-event.nl/program/festival/events/).
Тази година ADE ще се проведе за 19 път и за трета поредна година ще бъде домакин и на обявяването на резултатите на класацията Top 100 DJs. 
Все по-популярното съпътстващо АDE събитие за по-твърда музика Hard Dance Event 2013 ще бъде по-“твърдо” от всякога – с фокус върху възможно най-тежкия стил от електронната музика Gabber.
В конферентната част ADE Pro ще има дискусии за технологии, за връзки с обществеността, за нови продукти и за стари и изпитани такива. Специален панел за вокалисти ще “търси” корените на съвременните песни в диското от 80те години на миналия век, Armin Van Buuren ще води форум за бъдещето на радиото, ще има и много уъркшопове, един от които е на тема “Как да стартираме и развием успешен лейбъл в 21 век?” (програмата на конференцията: http://www.amsterdam-dance-event.nl/program/conference/)
На откриването на фестивала, 16 октомври 2013, ще бъде отбелязана и 25-годишнината на електронната денс музика в Холандия със специалното издание Mary Go Wild – книга, съдържаща близо 1000 снимки и 140 интервюта с много от най-големите играчи на електронната сцена.
Amsterdam Dance Event 2013 ще се проведе от 16 до 20 октомври 2013 в Амстердам, Холандия.
България Ер лети от София до Амстердам 7 дни в седмицата.